.

.
.

14 Şubat 2012 Salı

SEVGİYİ ÖYKÜLERDE BULMAK


Özel günlere bayılıp hayata renk katmak için bir fırsat olarak niteleyen ben şu Sevgililer Günü'ne bir türlü ısınamadım gitti. Bunun yaşla, başla alakası yok, ki 23 Nisan'ı bile pek severim :) Bana zorlama, sonradan ithal, tüketime yönelik, sunî bir gün olarak geliyor. Birkaç yıl öncesine kadar esamisi okunmazdı bizim ellerde, sonradan teşrif eti Valentin hazretleri. Benim bildiğim yegane Valentin çocukluk arkadaşım Elizabet'in annesi Valentin teyzedir, kimbilir nerelerde, hala yaşıyorsa ona gönlümün en derinlerinden sevgilerimi yolluyorum, öyle tatlı bir kadındı...

İlla da bir gün kutlamamız gerekiyorsa alın size mis gibi "Dünya Öykü Günü". Sahte aşklar için günübirlik öykülere inat yılların imbiğinden süzülüp gelmiş ve hâlâ zevkle okunan öykülerden birine göz atalım bugün. Kitaplığımda küçük bir teftiş yapıp en sevdiğim öykülerin yer aldığı kitapları toparladım, elime kahvemi alıp karıştırdım hepsini. Bir liste yaptım:

-İlk sıranın değişmez, ezelî ve ebedî sahibi Füruzan'ın "Edirne'nin Köprüleri" öyküsüdür.  Henüz lise öğrencisiyken okumuştum Parasız Yatılı isimli ilk kitabında yer alan bu öyküyü, o günden bu yana kaç kez okudum kimbilir Hala Adile'nin sılasına duyduğu özlemi, her seferinde aynı zevki aldım. Fotoğraftaki kitap ilk baskı ve eskiliğinden kaç kere elimden geçtiğini tahmin edebilirsiniz. Öykünün güzelliğini Fethi Naci'nin şu sözünden anlayabilirsiniz: "Karanlık bir yağmur gibi canını sıkarsa yaşamak, "Edirne'nin Köprüleri"ni oku...
-İkinci sırayı yine Füruzan'ın bir öyküsü alır: "Gül Mevsimidir". Mesaadet Hanım'la genç teğmen Rüştü Şahin'in vuslata eremeyen aşk hikayesinin anlatıldığı bu öykü de doyumsuzdur.
-Üçüncü sıra genç bir öykücünün Onur Caymaz'ın "Nokta" öyküsünündür. Yazarın babasını anlattığı bu öykü her seferinde ağlatır beni; içten, yürek yırtan sessiz bir çığlıktır. Yazarı tanıdığım "Ezilmiş Leylaklar Kitabı"ndaki öykülerden biridir ve ayrıca ödüllüdür.
-Dördüncü sıra Ayla Kutlu'ya aittir. Onun "Zehir Zıkkım Öyküler" kitabından herhangi bir öykü bu yerin sahibi olabilir.
-İnci Aral'ın "Ağda Zamanı" kitabındaki "Kırmızı Sabahlık" öyküsü beşinci sıraya rahatça yerleşebilir. Kısa ama iç yırtan bir öyküdür.
-Ve Pınar Kür huzurda. "Akışı olmayan Sular" kitabından "Bitmiş Zamana Dair" öyküsüyle. Burada da bir Nebile Hanım vardır Hala Adile benzeri, içiniz kaynar ona da.
-Sait Faik unutulur mu öykü sıralaması yapılır da, "Semaver" baştacımızdır.
-Şebnem İşigüzel var sırada "Kaderimin Efendisi" kitabından kısacık bir öykü ile: "Gül ile Fikri". Ben bu öykünün bende yarattığı duyguları anlatamam.
-Fantastik romanların yazarı Sezgin Kaymaz'ın uzun öykülerini topladığı "Medet" kitabının son öyküsü "Tevzadze Kim?" aklımda yer etmiş öyküler arasında bu sıralamaya yerleşir. 
-Ve son olarak bir uzun öykü daha "Dört Kişilik Bahçe", Murathan Mungan'dan, Son İstanbul kitabından.

Daha pekçoğunu sayabilirim ama buraya sığmaz. Haydi siz de şöyle bir hafızanızı yoklayın bakalım, hangi öyküler yüreğinize, aklınıza yer etti?

22 yorum:

  1. Osman Şahin diye bir adam var, bir de Gülüşan diye bir öyküsü. Halil Ergün, Meral Orhonsay ve Yaprak Özdemiroğlu'nun da olduğu bir filmi de var hatta. O öyküyü çok severim ben. Çok!

    Bir de Sarı Sıcak var, Yaşar Kemal'in, onu da çok severim.

    Sevgililer günü, sevgisiz kütlenin kendi kendini tatmin edebilmesi için fazlasıyla tumturaklı bir araç, yıllar içinde büyüyerek yayılacaktır. Virüs gibi.

    YanıtlaSil
  2. Ah. Kesinlikle öyle. Sevgi öykülerde. Sevim Burak' ın Sır' rı mesela.

    Çok öpülür yanaklarınız Hocam.
    Hakkıyla seven herkes güzeldir elbet.

    YanıtlaSil
  3. Hemen taramamı yapıyorum, ama işte öyküleri isimleriyle hatırlayamıyorum ben fazla :( ne acı :( Aklıma gelen en belirgin öykü ise "Benim Sinemalarım" bir Füruzan öyküsü, (hatta filme de alınmıştı bu öykü) çünkü Füruzan benim için de vazgeçilmezdir :) Bayılırım :)

    YanıtlaSil
  4. Fürüzanla sevdim kitap okumayı diyebilirim.Kütüphaneden almıştım ilk "Gecenin Öteki Yüzü" isimli kitabını sonra "Berlinin Nar Çiçeği" süper kitaplar gerçekten ne çok ağladım okurken dili,anlatımı harikadır.

    YanıtlaSil
  5. Aziz Nesin Öyküleri!
    Çocukluğumun en gür kahkahalarını atmışımdır, okurken. Gerçi sonralarıo o kahkahaların ağlanacak hallerimiz olduğunu anladım ammaa...

    YanıtlaSil
  6. 2000 li yılların başıydı doktor iki göğsümüde alması gerektiğini söylemişti ne olacaksa bir an önce deyip ertesi günkü ameliyata kadar düşünmemeye çalışmak için elime kitap aldım (Ayşe Kulin...Geniş Zamanlar)rastgele açtım ve öyküye başladım öyküdeki kadın ertesi gün olacağı(benimki ile aynı)ameliyatı ve hissedebileceklerimi ve dışarı vurmadıklarımı öylesine akıcı dille anlatıyorduki dondum kaldım hala açar o bölümü okurum ya hayalmiydi sahimi diye:)))

    YanıtlaSil
  7. Aziz Nesin ve Muazaffer izgü. İda ile beraber okuyoruz şimdilerde ve yine güzel geliyor.

    YanıtlaSil
  8. Benim önce aklıma nedense hemen
    O'Henry geldi.İlk gençlikte nasıl etkilenmiştim. Sonra Bekir Yıldız hikâyekeri, şimdi okusam sever miyim, tartışılır.
    Haldun Taner, Sevgi Soysal,Nazlı Eray hemen aklıma geliverenler.
    Her satırına güldüğüm Kishon hikayeleri. Tek bir hikaye illa istersen ilk aklıma gelen GASTON (Saroyan)her okuyuşumda içime ayrı işler...

    YanıtlaSil
  9. Ne güzel bir derleme yapmışsınız. Paralı Yatılıyı 12-13 yaşlarında okumuştum, unutulmazdır benim için de. Listedekilerin çoğunu okumadım henüz. Eksiklerimi kapatacağım öğretmenim :)

    YanıtlaSil
  10. "Dünya Öykü Günü" KUTLU OLSUN.Öyküler hep sevgiyi,mutluluğu anlatsın.Bari öykülerle yüzümüz gülsün..

    YanıtlaSil
  11. Bu post bugüne yakışan çok güzel bir hediye olmuş, ben çok sevdim:)
    Okuduğum öyküler içinde Sait Faik öyküleri ve Füruzan-Gül Mevsimidir unutulmayanlardan...
    Diğer birkaç örneğin de notunu aldım, okuyacağım...
    Öykü günümüz kutlu olsun:))

    YanıtlaSil
  12. Öykü günü için harika bir yazı,çok teşekkürler Sevgili Leylak'cığım.Yorumlarda epeyce değerli öykü yazarlarımızın adları var .Ben de diyorum ki;Erendiz Atasü bütün öyküleri güzel ama "Taş Üstüne Gül Oyması" başkadır.Sabahattin Ali "Kağnı ve Ses,Orhan Kemal ve Necati Cumali derim.Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Dünya Öykü Günümüz kutlu olsun. Firüzan kitabı hiç okumadım ama sayenizde başlangıç yapacağım.
    İyi akşamalar :)

    YanıtlaSil
  14. 1. Pınar Kür-Bir Deli Ağaç adlı kitabından Yaz Gecelerinde Keman öyküsü
    2. Jhumpa Lahiri-Dert Yorumcusu adlı kitabındaki öyküler
    3. Ernest Hemingway'in öyküleri
    4. Ayfer Tunç-Ömür Diyorlar Buna adlı kitabındaki öyküler
    5. Selçuk Baran'ın öyküleri
    6. Emrah Serbes-Erken Kaybedenler

    Ne güzel bir fırsat oldu, bu güzel öyküleri andık sayenizde, çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  15. pek öykü sevmiyorum ben sanırım, en son Murathan Munganın kadından kentler miydi sanırım, onu okudum.
    sevgililer günü konusundaki görüşlerinize katılıyorum!

    YanıtlaSil
  16. Listendeki öyküleri en kısa zamanda okuyacağım, çok meraklandım şimdi.
    Bu konuda ayıbım büyük. Hiç öykü hatırlamıyorum. Zaten pek de okumuyorum. Balık hafızamda yer edebilmesi için şöyle bir 100-150 sayfa okumalıyım öyküyü, yani roman olarak... Ama kedili öyküler, denizcilerin öyküleri gibi ilgimi çeken bir konuda yoğunlaşmış kitapları alır, çerez niyetine okurum, o ayrı. Yer etmezler bende.
    Çocukken Aziz Nesin, Muzaffer İzgü, Halikarnas Balıkçısı öykülerini okurdum, dediğim gibi, şu an hiç hatırlamıyorum.
    En son okuduğum öykü-msüler de Kadından Kentler/Murathan M. ile Bir Deliler Evinin.../Ayfer T. -ki bu kitaplarda da en sonda öyküler bütünleştiğinden ne kadar öykü kitabı sayılır bilmem, hatta Tunç'un ki ciddi ciddi romandı küçük hikayelerden oluşan...
    Sevi

    YanıtlaSil
  17. oscar wilde.. mutlu prens.. mark twain adını bilmediğim bir odada beş mil yürüdüğünü anlattığı öykü..
    efraim kishon.. yüm öyküleri.. nedense bunlar geliverdi aklıma iyi mi.. globalleşelim diye.. =)

    atalet..

    YanıtlaSil
  18. Sevgili arkadaşlarım,
    Ne güzel bir katılım oldu bu, sevdiğimiz öyküleri yazarları hatırladık, okumadıklarımızı listeye aldık. Füruzan'ı ne kadar çok kişinin sevdiğine bir kez daha şahit olduk. Aziz Nesin'i listeme dahil etmeyi unuttuğum için ayrıca özür diliyorum ondan, eminim hoşgörür. Atalet "Mutlu Prens" benim için de unutulmazdır.
    Kısacası öyküsüz, romansız, şiirsiz ve dahi sanatsız kalmayalım.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  19. Nereden bulursunuz boyle sik ve zarif kupalari bilmem ki. sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. Birilerinin bu günü hatırlaması çok güzel. Yaptığın öykü seçkisi çok keyifli. Tam güne uygun bir düşünce.

    Bu sevgililer günü bana da çok aşırı zorlama geliyor. Tüketim olsun diye zorlama yapılmış bir güne bu denli mi iki yakasından yapışır insanlar.

    YanıtlaSil
  21. Leylak dalım,, Füruzan'ı tanıyan biriyle tanıştım geçen gün, Yapı Kredi yayınlarında çalışıyordu. Çok hoş şeyler anlattı. Ama bir kaza geçirmiş sanırım, umarım çabuk toparlar.

    YanıtlaSil
  22. Çok güzel tespit hocam.Bugün banada suni birgün gibi geliyor.Benim açımdan da önemli birgün değildir sevgililer günü.Birgüne sevgimi sığarmış canım:)

    YanıtlaSil