.

.
.

23 Temmuz 2012 Pazartesi

BİR KİTABIN SEBEP OLDUKLARI


"Bir kitap okudum hayatım değişti" gibi kocaman bir laf etmeyeceğim tabii ki. Bu yaştan sonra okuduğum bir kitabın hayatımı değiştirebileceğini de sanmıyorum, gelgelelim bu kitap, bu incecik şey sayesinde şahane bir müziği, muhteşem bir sesi, olağanüstü bir müzisyeni tanıdım ve bu kadar geciktiğim için kendimi kitabın yapraklarının sayısı kadar kınadım (99 sayfaydı, o kadar yeter, 100 olmaz ısrar etmeyin:).

Sözünü ettiğim müzisyen Jordi Savall. 1941 yılında İspanya'da doğmuş ve küçük yaşta müziğe başlamış. "Viyola de gamba" isimli çellodan biraz daha farklı bir enstrümanın virtüozu olan Savall otantik müzikleri araştırmış ve kitlesel müziğe bir alternatif yaratmış. 1974 yılından beri Hesperion adındaki müzik topluluğu ve eşi soprano Montserrat Figueras ile çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırıp dünyanın değişik ülkelerinde konserler vermiş. Türk sazlarının kullanıldığı ve Dimitri Kantemir'in bestelerinden esinlendiği "Estambul" isimli çalışması da olan Savall "Dünyanın Tüm Sabahları" filminin müziklerini de yapmış ve film için eserleri pek gün yüzüne çıkmamış Saint-Colombe ve Marin Marais'in müziklerini yeniden yorumlamış. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında ölen karısı Montserrat Figueras ise olağanüstü sesi ile insanın saatlerce dinleyebileceği bir soprano. Ailedeki sanatçı yön bu kadarla kalmıyor, kızları da arp sanatçısı. 

Enis Batur'un "Sır" isimli kitabı Sarvall ailesini konu alan küçük bir öyküyle başlıyor ve buradan hareketle gizemli ve karmaşık bir yön alıyor. Kitabı belli bir türe sokamıyorsunuz, anlatı değil, deneme değil, araştırma değil. Aslında en güzel ismi yazar kendisi koymuş kitabına: "Oynaşı". Gerçekten bir oynaşı bu kitap tür olarak, bir edebiyat şaheseri değil, hatta zor okunan bir kitap ama bana bu müzisyen aile ve olağanüstü müziklerini tanıttığı için müteşekkirim. Kitabın ilk satırında Jordi Savall adını okur okumaz araştırmaya başlayıp kulağımda onun müziğiyle devam ettim kitaba, son satırı takiben de "Dünyanın Bütün Sabahları" filmini izledim. "Estambul" isimli çalışmaya öyle bir çarpıldım ki ilk iş CD'sinin siparişini vermek oldu. Kısacası Jordi Savall ile tanışmam belki geç oldu ama güç değil muhteşem oldu. Aşağıdaki video da sizin için, bakın bakalım haksız mıyım...

Not: Bayram Kartı etkinliğine katılacak olan arkadaşlardan adresini göndermeyenler en kısa zamanda bildirimde bulunurlarsa sevineceğim. Teşekkürler... 

16 yorum:

  1. Enis Batur en sevdiğim yazardır. Ayrıca müzik bilgisi çok sağlamdır. Hemen hemen her kitabında müzikle ilgili bir şey bulabilirsiniz o yüzden. Birinden mi duydum yoksa okudum mu hatırlamıyorum ama hep kulaklıkla gezer hep bir şey dinlermiş. Bunu bir tanıdığım da söylemiş olabilir gerçi. Onun çok yakın bir arkadaşıdır zira.

    YanıtlaSil
  2. Bu yazıyı okumakla kendi adıma büyük bir keşif yapmış gibi hissediyorum:) Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. müzik harikaymış gerçekten :)

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Müzik evrenseldir,yüreğine sığdırdığın binbir renk tınısıdır,diyerek,jordi Savall'ı dinlemeyi sevdiğimi söyliyeyim,Leylak Dalı'm,sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. haklısın Leylakcığım, çok güzelmiş...

    YanıtlaSil
  6. Bayıldık bayıldık biz bu müziğe, bir numaralı arkadaşın beşinci kezdir dinliyor sana öpücükler yolluyormuş benden iletmesi:))

    YanıtlaSil
  7. Bilgenin annesi,
    Demek çok beğendiniz, 1 numaralı arkadaşım anlar iyi müzikten zaten:)) Ben de ona öpücükler yolluyorum. Ve diyorum ki madem bu kadar sevdiniz youtubeden Estambul/Dimitri Kantemir videosunu da dinleyin Jordi Savall'ın, olağanüstü birşey. Benim face anasayfamda da var. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Nehire,
    Biliyorum canım:)) Bu ara Savall bombardımanı yaptığımın da farkındayım her yerden:))

    YanıtlaSil
  9. Deli Anne,
    Beğendiğine sevindim, benden de çok sevgiler, miniklere öpücükler...

    YanıtlaSil
  10. Mustafa Cihan Demir,
    Böyle düşünmenize çok sevindim. Benden de teşekkürler...

    YanıtlaSil
  11. Elif Ayvaz,
    Doğrudur, zira kitapta da bir müzik otoritesi kadar detaylı bilgi sunuyordu. Ben kendi adıma bu kitabı ve onun sayesinde bu müziği keşfettiğim için çok mutluyum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Sayende ben de güzel bir müzikle tanıştım ve bir film öğrendim Leylağım, yine süpersin:))

    Fincana da bittim!

    YanıtlaSil
  13. Savall ailesini tanımış oldum sayenizde,teşekkürler...

    YanıtlaSil
  14. Levent,
    Tanıtabildiysem ve sevdiyseniz mutlu olurum...

    YanıtlaSil
  15. Natali,
    Ortak hastalığımız fincanlar:))
    Müziği sevmene sevindim, film de güzeldi...

    YanıtlaSil