.

.
.

25 Aralık 2014 Perşembe

NERGİSLİ BİBLİYOSAL BİLANÇO :)


Sabah erkenden semt pazarına gittim, bir kısım yeşillikle birlikte yukarıdaki güzellikleri aldım. Koklaya koklaya geldim, lakin çok pahalı satıyorlar yafu, 5 sap nergise 2 lira verilir mi? Verdik ayol, ne konuşuyorsam, hatta 10 sapa 4 lira verdim :) Parayı amorti etmek için soldurana kadar koklarım artık. Koklarken bir İzmir, bir Denizli düşer aklıma, halam çıkıp gelir ötelerden, öğretmenliğimin ilk yıllarındaki öğrencilerim gelir, Şeytan Pazarı'nın mis kokusu gelir, İzmir'de yağmurlu bir Pasaport günü gelir, gelir de gelir...

97. kitabımı okuyorum dört nala, yıl bitmeden 100 yapmak niyetim. "İza'nın Şarkısı" Macar yazar Magda Szabo'nun bir eseri. Daha önce YKY'den çıkmış üç kitabını okumuştum, yeni bir çeviri olsa da bassalar diye düşünürken Kanat Yayınları'ndan çıkmış bu 2008 baskıyı görüverdim Babil.com'u kurcalarken. Geleli bir on gün oluyor ama dün gece yatarken aldım elime, 30-40 sayfa okur uyurum derken 120'ye gelivermişim, yarıladım yani anlayın o derece güzel. Sanırım bu yılın benim indimde en iyi yabancı kitabı olacak. Aslında hazır konuyu açmışken bir okuma bilançosu çıkarayım şuracıkta dursun, arzu edenler fikir alsın, etmeyenler bakıp geçsin ya da bakmadan geçsin :)

Bu yıl çok parlak okumalar yapmadım itiraf edeyim, bir heyecan elime aldığım pek çok kitap fos çıktı, ummadığım bazıları ise "vay be!" dedirtti. Gerek kişisel, gerek "Bibliyomanyaklar" blogu için okuduklarım içinde unutulmazlar çekmecesine atacağım çok az şey oldu. Yerlilerden benim için yılın kitabı Ayfer Tunç'un "Dünya Ağrısı" ve Mehmet Eroğlu'nun "9,75 santimetrekare"si oldu. Yine Emrah Polat'ın "Alocu Tilkinin Serencamı", Emrah Serbes'in "Deliduman"ı, Şöhret Baltaş'ın "Annemle Konuşmalar"ı bu yılın "en"leri arasına girebilir. Çok sevdiğim polisiye dalında ise Hesna Onbaşı'nın "Süleyman'ın Kuyuları" ve Algan Sezgintüredi'nin "Maktulün Şansı" liste başına yerleştiler. Esra Türkekul'dan ise 2015 için bir Berna macerası daha beklemekteyim. Yabancı yazarlara gelince yukarıda bahsettiğim "Iza'nın Şarkısı" bir numaraya yerleşti bile bitmeyi beklemeden. Geçen yıl "Dolambaç"ını okuyup sevdiğim Gerbrand Bakker'in "Yukarıda Ses Yok"u, Juli Zeh'in okuduğum 3 kitabı, Raymond Carver'ın "Katedral"i ve Alice Munro'nun "Firar"ı "biz de varız" diyenler arasındaydılar. Ve o toraman gövdesi ve yüzlerce kahramanı ile Mo Yan'ın "İri Memeler Geniş Kalçalar"ı pek çok kitabı bir popo darbesiyle ekarte edip öne geçti.

Tabii hepsi bu kadar değil, bunlar en sevdiklerim oldu ama okuduğuma pişman olmadığım başka kitaplar da var o 97'nin içinde, merak ediyorsanız blogun yan tarafında tam listeyi görebilirsiniz. Ödül almış pek çok kitabı nefret ederek okuduğum hatta yarım bıraktığım oldu. Kitap blogumuzda kitabını olumsuz eleştirdiğimiz için bir yazarın bizimle adeta mahalle kavgası yapması da bu yılın unutulmazları arasına girdi.

Ve diyorum ki, bir gün bu dünyadan çekip gittiğimde-düşünecek vaktim olursa eğer-en çok benden sonra basılacak ve okuyamayacağım kitaplar için üzüleceğim. O yüzden durmak yok, okumaya ve okuma sırası gelmese de kitap almaya devam...

17 yorum:

  1. Ne güzel bir yazı olmuş bu sevgili Leylak Dalı.
    97 kitap da şahane bir hasılat bence. Algan Sezgintüredi listemde zaten ama İnstagramda da gördüğüm İza'nın Şarkısı kitabını not ettim.
    Sevgiler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitap cidden çok güzelmiş, mutlaka okuyun bence. Umarım 100 taneyi deviririm, yoksa içimde kalacak :)
      Benden de çok sevgiler...

      Sil
  2. İstanbulda l sap 2 lira 5 sapa 10 lira veriyoruz,size iyi seneler dileriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bu nergis her yerde pahaı. Ben de iyi seneler diliyorum, cümlemize...

      Sil
  3. Nergis burda hakkaten can sıkacak kadar pahalı :( Kitap listene kedinin ciğere baktığı gibi baktım, baktım. Kitap okuyamadım bu sene doğru düzgün ama okuyabilme umudum var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen bu yıl kitaptan daha önemli işler becerdin tatlım, kitap okuyacağın zamanlar da gelecek. Şimdi bebişi oku :) Hoş o zaten senin canına okuyordur, karşılıklı okuyun işte :)

      Sil
  4. Ahahahahahahahah :)))
    Şimdi gördüm header fotoğrafını, gülmemi durduramıyorum :)))))
    Çok yakışmış, Leylak'ım! <3
    Iza'nın Şarkısı, 9,75 Santimetrekare, İri Memeler ve Geniş Kalçalar'ı listeme aldım :)
    Kısacık ömrümüz var, bari her okuyacağım kitaptan zevk alacağımın az-çok garantisi olsun :)
    Şu kitabını olumsuz eleştirdiğiniz yazarın hepinize birden laf yetiştirmesi, hazmedememesi ve ağzına geleni söylemesi unutulmazdı :)
    Bi' -lafta yazar- ancak bu kadar rengini belli ederdi. Orası Türkiye, malum...ödüller bile canım-cicim, sevinsin gariban mantığıyla dağıtılıyor. Ben okurken çok eğlendim ne yalan söyleyeyim. ''Siz kim oluyorsunuz da benim kitabıma olumsuz eleştiri getiriyorsunuz, okuyucu iseniz okuyuculuğunuzu bilin! İyi okuyucu olmadığınız belli zaten!'' söylemleri iyi güldürmüştü beni :)
    Yazık, allahbaba onu da öyle yaratmış :)))
    Neyse, geçti gitti işte 2014.
    2015 muhteşem gelsim, muhteşem geçsin Leylak'ım, ablam, arkadaşım...
    ''Seni seviyorum'' demiştim ben de mi? öyle işte :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasılım ama, Noel şapkam yakışmış di mi :)
      Ben o listene aldığım 3 kitabı da çok sevdim, ancak iri Meme'yi okumak biraz problem. Önce spor salonuna gidip dambıl kaldırarak bilek kaslarını güçlendirmek gerek, kendisi 1038 sayfa zira :)
      Yav yazara hala hayret ediyorum inanır mısın, bereket yüzyüze değildik yoksa dayak yememiz işten değildi :)
      Hepimizin yeni yılı güzel gelsin Ellacım, çoook ihtiyacımız var buna.
      Sev beni :)

      Sil
    2. Ay tabisi de çok yakışmış, delisin! Dedim ya zaten yakışmış diye :)))
      Dambılım var evde, meraklanma, idmanlıyım anlayacağın :) Önce bu, peşinden 1Q84 hemen ardından Monte Kristo Kontu :))) Maksat yaza şahane kol kaslarıylan edeleli edeleli girmek :)))
      2015 için her haftaya 1 kitaptan 52 kitaplık hedef koyacağım bakalım başarabilecek miyim? Bu yıl 36 kitaplık hedefimi ucu ucuna tutturabiliyorum :)
      ''Yazar'' değil mi? Dabi dabi...yazar dabi :)))))
      Öperim-kaçarım! :)*

      Sil
  5. Nergisler, harika! Siz de öylesiniz. Keyifli okumalara devam.. Sevgiler, selamlar Begonvilli Ev'den.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah sağolasınız, umarım iyisinizdir. Evet, kitaplar hep olsun hayatımızda. Ben den de Begonvilli Ev'e kucak dolusu sevgiler...

      Sil
  6. Kitaplara girmiyorum hiç; İlber Ortaylı'nın "keşke ölsen" diyeceği haldeyim zira.
    Arada okuyabildiklerim de sen ve Lâle'den kopyaladıklarım..
    2015 herşeyi ile huzur versin Allah aşkına!!
    Gönlünün diledikleri senin olsun Leylâk'ım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen ne ölcen be, kötüler ölsün, başlatma İlber'e :) okuma, çok mu lazım, bence de huzur, sağlık gerisi boş.
      Hepimizin gönlünün diledikleri olsun Ecem ve hep birlikte olsun...

      Sil
  7. Nergislerin Kokusu İzmire kadar geldi..Sakallı Celali okumanızı tavsiye edebilirmiyim ...sevgi ve dostlukla..

    YanıtlaSil
  8. vuu 1 yılda 100 kitap yanlış okumadım değil mi :) çok iyi hatta çok çok iyi
    sevgiler :)

    YanıtlaSil
  9. Leylakdalı süpersiniz. Ben de sizin gibi olmak istiyorum.

    YanıtlaSil