.

.
.

6 Mayıs 2017 Cumartesi

SERGİLERDEN

Ankara'ya geleli 5 gün oldu ve her günümü dışarda geçirdim; çocuklarla, kızkardeşle hasret gidermeler, arkadaş buluşmaları, cafe sohbetleri, sergiler derken elimdeki Antalya'dan getirdiğim yarım kitabı bitirme fırsatım bile olmadı. Boşver, nasılsa biter, fırsatları değerlendirmek lazım. Daha geldiğim günün ertesi soluğu bir sergide aldım. Deniz Oslu'nin eskiz defterlerini, kartpostal haline getirdiği eskizlerini ve dünyanın çeşitli yerlerinden kendisine gelen kartpostalları sergilediği "Posta Kutusu Dolusu Eskiz"i çok severek gezdim:




Aynı gün Kore Büyükelçiliği ile birlikte oluşturulan "Bocagi-Bohça" sergisi ile "Konuşan Resimler/Ebedi-Edebi" sergisini de gezdik. Aşağıdakiler "Bocagi-Bohça"dan:






"Ebedi-Edebi" sergisinde ise Cumhuriyet Dönemi'nin beş farklı akımından edebiyatçılarının Ebru Ceylan tarafından çizilmiş portrelerine ünlü sanatçıların seslendirdiği yaşam öyküleri eşlik ediyor. Aşağıda Bedri Rahmi'yi görüyorsunuz:


Dünkü sergi ise Ankara'ya erken gelmeme değen çok değerli bir sergi idi, bilinen adıyla "Mardinli Nasra Teyze"nin yani Nasra Şimmeshindi'nin baskıları ve çizimleri 1. ölüm yıldönümü anısına halkın izlemesine sunulmuştu. Evimin duvarında da naif bir deseninin asılı olduğu Nasra Teyze 1916-2016 yılları arasında Mardin'de yaşamış Süryani bir halk sanatçısı. Amcası ve babası da ressam ve heykeltraştır ama hayatını basmacılıkla kazanır. Evdeki bu sanatsal ortamdan etkilenen Nasra küçük yaşta evlendirilir ve uzun yıllar terzilik yaparak evin geçimine katkıda bulunur. Eşinin ölümünden sonra babasının kalıplarını kullanarak basmacılığa ve kendi naif desenleriyle çizimler yapmaya başlar.  Ölene kadar fırçasını ve kalıplarını bırakmadan çalışan, okuması-yazması olmayan Nasra Teyze'nin eserleri dünyanın dört bir yanında tanınmakta, İsa'yı, melekleri ve dini sembolleri resmederek yaptığı perdeler Süryani kiliselerini süslemektedir. 








Üstteki bayraklı aslan babası Mıksi İshak Şimmeshindi'ye, alttaki güllü aslan ise Nasra Teyze'ye ait çizimler.


Anısına saygıyla

Sergi Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 14 Mayıs'a kadar gezilebilir. Ankaralılar kaçırmasın derim...

2 yorum:

  1. Güzel bir sergiye benziyor.Umarım gidebilirim.:)

    YanıtlaSil
  2. Daha önce de yazmıştım buraya, adınj duyunca heycanlanıp mutlu oluyorum, 2011 de Mardin Nusaybin'de yaşadığımız dönemde, Nasa Ana'nın evini gezmiştim, gelini gezdirmişti, Nasra Ana ile de sohbet ettik, bir köşede basma boyuyordu... Ne güzel bir gündü...

    YanıtlaSil